Terugblik Netwerk event: Duurzaamheid by Volta Limburg Classic

Netwerkbijeenkomst op 6 juli bij Brightlands Chemelot Campus, georganiseerd door Volta Limburg Classic in samenwerking met duurzame partners Volta Limburg Brightlands Chemelot Campus 

Introductie
Wij zijn als Volta Limburg Classic de weg ingeslagen om ons evenement te verduurzamen en co-creatie op dit onderwerp samen met en tussen onze partners te versterken. In het kader van deze reis organiseerden wij op donderdag 6 Juli samen met Volta Limburg en Brightlands Chemelot Campus een netwerk-evenement. Wij kijken met veel tevredenheid terug op dit evenement doordat naast onze bestaande duurzame partners ook een groot 
aantal andere bestaande sponsoren en potentiële nieuwe partners uit het bedrijfsleven, de politiek en de media aanwezig waren. Onze weg voorwaarts op het vlak van verduurzaming kwam aan bod, maar vooral Volta Limburg, Brightlands Chemelot Campus en Zuyd Hogeschool leverden een inspirerende bijdrage aan dit onderwerp. 

Na de aftrap door presentator Ivo Gubbels verzorgde voorzitter Jean Demollin de introductie waarbij duidelijk werd waarom de Volta Limburg Classic deze duurzame weg is ingeslagen. Dat is om:
  • voorloper te worden in het organiseren van een duurzaam evenement met een 
    onderscheidende sociale maatschappelijke meerwaarde en respect voor de omgeving;
  • met sport als platform bewustwording te creëren op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en vitaliteit;
  • een podium te bieden aan partners om zo hun ambities op dit vlak te tonen en daarover 
    samenwerkingsverbanden aan te gaan. 

Onderzoek door Zuyd Hogeschool naar duurzaamheid 
Daarbij is het commitment aangegaan om alles te doen wat binnen de mogelijkheden ligt om op alle aspecten van het evenement vooruitgang te boeken. Onderdeel van deze commitment is een onafhankelijk nulmeting die objectief is uitgevoerd door studenten van Zuyd Hogeschool tijdens de editie van 2023 op zaterdag 1 april. 
 
Danielle Twardy, bijzonder lector creatief en circulair ondernemen, en Twan Schevers, docent aan de faculteit Commercieel en Financieel Management, presenteerden de resultaten van deze nulmeting op een enthousiaste manier aan het publiek. Onderzoek – dat vanuit het bijzonder lectoraat creatief en circulair ondernemen van Zuyd Hogeschool is gedaan – geeft aan dat we al stappen gezet hebben en het onderzoek levert meer dan voldoende handvaten voor een vervolg. 

Daarbij werden per onderwerp specifieke verbeterpunten benoemd en dit heeft geleid tot interessante discussies met de aanwezigen in de zaal. Vertegenwoordigers van onder meer Chill, gemeente Eijsden-Margraten, Andi Smart Print Solutions, Hekkert en Continu lieten zich daarbij niet onbetuigd. De meting is een mooi uitgangspunt en laat veel potentie zien, maar het is nu aan ons als organisatie om de zaken op te pakken en waar nodig te putten uit de hulp en kennis van de ijverige studenten, die de verduurzamers van morgen zijn. We hopen ook dat onze bestaande en toekomstige partners ervoor open staan om samen met ons en Zuyd Hogeschool deze uitdaging aan te gaan. Voor een nieuwe meting over 2 jaar hopen we ook weer op de inzet van Zuyd Hogeschool. 

Volta Limburg over het vormgeven van de energietransitie 
Na Zuyd Hogeschool was het woord aan Roger Hupperichs, business development manager bij Volta Limburg. Hij schetst ons vanuit het perspectief van Volta Limburg en haar servicebedrijven een beeld wat de mogelijkheden zijn om in de toekomst de energietransitie verder vorm te geven door gebruik te maken van de moderne technieken. Door het energiegebruik op detail niveau inzichtelijk te maken ontstaat een stukje bewustwording en worden we uitgedaagd ons energiegebruik aan te passen en waar mogelijk vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Monitoring speelt daarbij een cruciale rol. Ontwikkelingen op korte termijn worden uitvoerig en op een heldere manier door Roger toegelicht. 

Brightlands Chemelot Campus over innovatie en samenwerking 
Als laatste spreker kwam Menno Smeelen, new business development manager van Brightlands Chemelot Campus, aan het woord. Allereerst blikte hij terug op de ontwikkeling van de Limburg Bike. Een project waarbij een unieke, op maat gemaakte, onbreekbare en vooral duurzame fiets is ontworpen. Door dit innovatieve product is de samenwerking tussen Brightlands Chemelot Campus en Volta Limburg Classic ontstaan. Hun nieuwste project draait om volledig circulaire woningen, die gehoor kunnen geven aan de grote woningnood en het werken met herbruikbare materialen. Ook het proces van het verwerken van afval tot plastic werd toegelicht. Tenslotte deed Menno een oproep aan iedereen om de mogelijkheden tot samenwerken op het vlak van duurzaamheid te onderzoeken. 

Onder het genot van diverse hapjes en drankjes werden na afloop al nieuwe ideeën uitgewisseld, afspraken gemaakt en zelfs al toezeggingen gedaan voor de editie van 2024. Kortom, een zeer geslaagde middag die zeker een vervolg gaat krijgen. Een goede basis om samen op weg te gaan naar een toekomst waarbij topsport en duurzaamheid hand in hand gaan! We hopen dat daarbij ook andere bedrijven zich willen aansluiten. 

Bent u geïnteresseerd of hebt u ook ideeën hoe om te gaan met duurzaamheid en circulariteit, laat ons dat dan zeker weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Image
Image
Image

Contact

Withuisveld 8
6226 NV Maastricht
+31 (0)43 203 00 15
info@voltanxtclassic.nl

Wil je door ons op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen rondom de Volta NXT Classic? Klik dan op onderstaande button om je aan te melden voor de nieuwsbrief.

Stichting Hel van het Mergelland

NL03RABO0167885952 
BTW Nr: NL855587787B01
KvK: 41076931

REGLEMENT
PRIVACY & COOKIE STATEMENT