DE HEL VAN HET MERGELLAND

Volta Limburg Classic

NIeuws

Equipe Mont Ventoux aan de start bij toertocht Volta Limburg Classic

Dit jaar zullen er tussen de 150 en 180 cliënten en buddy’s van de Equipe Mont Ventoux van start gaan in de Volta Limburg Classic Toertocht. Equipe Mont Ventoux is een project van Koraal, een zorginstelling voor jongeren met een beperking. Sinds 2012 beklimmen zij ieder jaar de Mont Ventoux. Ook in 2019 zal dit gaan gebeuren, in juni om precies te zijn. De toertocht van de Volta Limburg Classic is zodoende een uitstekende voorbereiding op deze uitdagende missie. De deelnemers en hun begeleiders (buddy’s) zijn afkomstig van de volgende instellingen: Maasveld Maastricht, Gastenhof Urmond, Op De Bies Landgraaf, St. Anna Heel en De La Salle Boxtel. Mogelijk is er ook een afvaardiging van de Belgische Stichting Brandwonden uit Leuven aanwezig, waarmee een samenwerkingsverband is gesloten.

 

Over Project Equipe Mont Ventoux

Jaarlijks beklimmen jongeren met een (licht) verstandelijke beperking, veelal gecombineerd met een gedragsprobleem of lichamelijke beperkingen, de Mont Ventoux. Hiervoor trainen zij een half jaar intensief, waarbij sommigen zelfs nog moeten leren fietsen.

Het project is door Koraal bedacht en ontwikkeld. In 2012 beklimmen de eerste negentien jongeren de Mont Ventoux. In dat eerste jaar waren het jongeren die bij Gastenhof in zorg waren. Het succes van dit bijzondere initiatief heeft ertoe geleid dat het project werd voortgezet, maar nu als onderdeel van het behandelprogramma. Vanaf 2013 sluiten ook andere partijen zich bij het project aan en in de jaren die volgen staan er maar liefst 400 deelnemers aan de voet van de Mont Ventoux, van elf verschillende organisaties uit Limburg, Noord-Brabant en Gelderland en België. Naast de Equipe Mont Ventoux, organiseert Koraal in mei 2018 voor het eerst een nieuw sportief evenement: het fietsen van de Elfstedentocht, fietsen in de Ardennen en in 2019 fietsen in de Eifel.

Meedoen in de samenleving betekent bij Koraal ook gezond en actief bezig zijn. Daarom bieden wij onze cliënten en leerlingen verschillende sportactiviteiten aan en werken we samen aan een gezonde leefstijl. Equipe Mont Ventoux is een van de sportactiviteiten die wij binnen Koraal hebben ontwikkeld en onze cliënten, leerlingen en medewerkers aanbieden.


Met Equipe Mont Ventoux wil Koraal jongeren met een (licht) verstandelijke en/of lichamelijke beperking aanmoedigen om meer te bewegen, mentaal te ontspannen én te werken aan hun persoonlijke en sociale ontwikkeling. ​Koraal heeft aan het Mont Ventoux - project een aantal doelstellingen verbonden. We zetten ze hier puntsgewijs op een rij:

      - de jongeren bewegen meer, gaan bewuster met hun voeding om en leven zo gezonder;

      - ze horen ergens bij en zijn daar trots op;

      - ze leren omgaan met tegenslagen en met weer opnieuw beginnen;

      - ze ervaren successen waardoor hun gevoel van eigenwaarde groeit;

      - hun sociale netwerk wordt groter: ze fietsen met elkaar en met buddy’s die ze kennen, maar komen ook in contact met nieuwe mensen.  

 

Een bijzonder project, in meerdere opzichten

“Equipe Mont Ventoux is een bijzonder project”, vertelt Evelien Poelen. “Koraal heeft het ontwikkeld vanuit de overtuiging dat samen werken aan een sportief doel positieve effecten heeft op jongeren met een licht verstandelijke beperking. Vanuit het geloof dat je met doorzettingsvermogen en elkaar helpen, veel kunt bereiken. EMV gaat uit van de kracht en de mogelijkheden van jongeren. Problemen en belemmeringen worden even aan de kant geschoven. Deelnemers worden aangemoedigd, krijgen individuele aandacht, respect en vertrouwen. Iedereen is gelijk, er zijn geen vooroordelen. Daarom zijn er ook nauwelijks selectiecriteria, want iedereen moet een kans krijgen. We doen het samen, stapje voor stapje, en we komen allemaal boven, dat is het uitgangspunt. Fouten maken mag, plezier maken staat centraal.”


De resultaten van Equipe Mont Ventoux zijn wetenschappelijk onderzocht en geven een unaniem positieve beoordeling. 


Voor meer informatie over dit bijzondere project: www.equipemontventoux.nl.  


(Tekst: Equipe Mont Ventoux)

 

De organisatie van de Volta Limburg Classic wenst de Equipe Mont Ventoux-fietsers heel veel succes en plezier toe tijdens hun toertocht!

 

 

 

Gepubliceerd op 29-03-2019

En na de wedstrijd?

Er warmpjes bijzitten met Volta Limburg