DE HEL VAN HET MERGELLAND

Volta Limburg Classic

NIeuws

Voorbeschouwing Volta Limburg Classic 2019

Eindeloos draaien, keren, klimmen en dalen door het Zuid-Limburgse Heuvelland en de Belgische Voerstreek. Kuitenbijters bedwingen, technische afdalingen nemen en tot slot een allesbeslissende eindsprint op de kasseien in finishplaats Eijsden uit de vermoeide benen persen. De Volta Limbug Classic is ieder jaar een slijtageslag van de bovenste plank. Aanstaande zaterdag staat de 46ste uitgave van 'De parel van de wielersport', zoals de bijnaam van de wedstrijd luidt, op het programma. Het belooft een enerverende editie te worden. Een vooruitblik.


Historie 

De Volta Limburg Classic kent een rijke geschiedenis. Gesticht in 1973 onder de naam Hel van het Mergelland. Tot 1992 onderdeel van de Topcompetitie bij de amateurs. Daarna langzaam maar zeker opgeklommen tot de gewaarde UCI 1.1-wedstrijd die het nu is. Een koers die de reputatie heeft als springplank te dienen voor jonge renners, op weg naar de internationale wielertop. Renners die, toen ze nog jeugdig en relatief onbekend waren, een fraaie ereplaats behaalde in de Volta Limburg Classic en later uitgroeiden tot coureurs met aanzien in het peloton. Voorbeelden genoeg: van Tony Martin tot Sonny Colbrelli en van Dylan Teuns tot Stefan Küng (lees hier het artikel "De Volta Limburg Classic als ideale springplank"). Recordhouder qua aantal overwinning is nog steeds Raymond Meijs uit Valkenburg.


In 2018 ging de zege naar Jan Tratnik. Na een tumultueuze koers verschalkte hij met een machtige sprint medevluchters Marco Tizza, Jimmy Janssens, Thomas Degand en Eddie Dunbar. (Klik hier voor een terugblik op de bizarre slotfase van vorig jaar)


Parcours 

Het parcours van de Volta Limburg Classic heeft, in tegenstelling tot verleden jaar, enkele wijzigingen ondergaan. Zo zijn de drie lokale lussen door de gemeente Gulpen-Wittem vervangen door een drietal lokale ronden door de gemeente Vaals, die voorafgegaan worden door een lange en lastige aanloop van ruim 100 kilometer. In elke omloop (met een lengte van elf kilometer) wordt tweemaal de Gemmenicherweg en eenmaal de Route des Trois Bornes beklommen. Na de laatste passage door Vaals gaat het in de laatste zestig kilometer via negen hellingen (waaronder de Gulperberg en Koning van Spanje) naar finishplaats Eijsden, waar het peloton tot slot één lokale ronde van zes kilometer wacht. Nieuw in de Volta Limburg Classic is de in het verlengde van de Loorberg gelegen Flabberweg, die twee keer beklommen moet worden. 

In totaal bedraagt de wedstrijd 192 kilometer en telt hij liefst 45 bekliminningen. Start en finish liggen uiteraard in de Diepstraat in Eijsden. (Klik hier voor een gedetailleerde routebeschrijving)

Ook dit jaar wordt er gestreden om het Rabobank Bergklassement. In totaal zijn er op de top van zes beklimmingen punten te verdienen: Rue de Buesdael, Camerig Zuid, Drielandenpunt (3x) en  Epenerbaan.

 

Favorieten en outsiders (vergeet niet: het aanduiden van favorieten en outsiders is, net als het geven van de sterren, altijd een gokje. Pin ons er dus niet op vast!) 

Door naar het deelnemersveld. De ploeg die bovenaan de startlijst prijkt is Roompot-Charles. Zij willen dolgraag de Volta Limburg Classic en verschijnen dan ook met een ijzersterke formatie aan de start. Het voordeel van Roompot-Charles is dat ze meerdere kansrijke troeven hebben om uit te spelen. Oscar Riesebeek leek vorig jaar op weg naar het podium (maar kwam ten val in de diepe finale), Huub Duyn was er ook een keertje dichtbij (zesde in 2016) en Maurits Lammertink mag gezien zijn staat van dienst gerust als één van de topfavorieten bestempeld worden.

 

Ook Israel Cycling Academy reist met een solide collectief af naar Zuid-Limburg. Bij die équipe zullen alle ogen gericht zijn op Ben Hermans. De beresterk Belg wil zijn toch al mooie palmares (met onder meer de eindzege in de Ronde van Oman en de Brabantse Pijl) verder verfraaien door de Volta Limburg Classic te winnen. Om dat doel te bereiken krijgt hij steun van onder meer Guillaume Boivin (elfde in 2018), Iers kampioen Conor Dunne en Mikhel Raïm, de kampioen van Estland. Ook aanwezig bij dit team: de snelle Tom Van Asbroeck. Mocht hij de vele heuvels redelijk probleemloos verteren, is Van Asbroeck een renner om zeker in de gaten te houden.


Een andere ploeg die altijd sterk voor de dag komt in de Volta Limburg Classic is Wanty-Gobert. Dit jaar hebben ze met Jérôme Baugnies (zesde in 2018 en achtste in 2017), Thomas Degand (vierde in 2018) en Andrea Pasqualon drie (schaduw)favorieten in huis.


Bij Tarteletto-Isorex treffen we Floris Gerts. Hij won in 2016 de Volta Limburg Classic en zou zodoende als één van de favorieten bestempeld mogen worden. De geboren Maastrichtenaar kwam onlangs echter hard ten val in Nokere Koerse en het is maar vraag in hoeverre hij daarvan hersteld is. De verwachtingen rondom Gerts mogen dus niet te hooggespannen zijn. Mocht de voormalige BMC-coureur niet in staat zijn een rol van betekenis te spelen, zou Tarteletto-Isorex Maxime Vantomme kunnen uitspelen.


Vital Concept trekt de kaart van Arthur Vichot. De voormalige Frans kampioen wordt omringd door een goede ploeg, waar ook de Nederlandse hardrijder Steven Lammertink en schaduwkopman Quentin Pacher deel van uit maken. Laatstgenoemde eindigde in 2018 als tiende in Volta Limburg Classic, vierde in de Ronde van Wallonië en tweede in de Famenne Classic. Ook finishte hij in de Amstel Gold Race bij de eerste dertig. Verlies hem niet uit het oog aanstaande zaterdag!


Wallonie Bruxelles schuift Eliot Litaer, de rappe Justin Jules en Dmitiri Peyskens (zevende in 2017) naar voren. Sport-Vlaanderen-Baloise vaardigt met Preben van Hecke een voormalig Belgisch kampioen af. De routinier zou samen met ploegmaat Kevin Deltombe weleens een sterk duo kunnen vormen in de finale. Bij Cibel-Cebon is het uitkijken naar Dennis Coenen en Gianni Marchand, Waoo gokt op Rasmus Guldhammer (vijfde in 2015) en Riwal heeft Emil Vinjebo en Alexander Kamp als speerpunten. Leopard hoopt te scoren met Alexander Krieger, bij BEAT mag het meest verwacht worden van Piotr Havik en Martijn Budding en Madison Genesis mikt op Brits kampioen Connor Swift. 


Er doen ook twee Development Teams mee aan de Volta Limburg Classic, namelijk die van Sunweb (met onder andere klimbelofte Felix Gall én Maastrichtenaar Nils Sinschek) en CCC. Beide ploegen beschikken over jonge renners met een groot potentieel. Maar een stempel drukken op de Volta Limburg Classic? Dat komt waarschijnlijk nog te vroeg. Wel zal het rijden van deze koers een uiterst leerzame ervaring voor hen worden.


Tot slot een aantal jeugdige talenten om in de gaten te houden. Niet zozeer voor de zege, wel om te kijken hoe ver ze kunnen komen: Sjoerd Bax, Lars van den Berg (beiden Metec-TKH), Ton Dolmans Trofee-winnaar Kelvin van den Dool (Vlasman), Jan Maas (Leopard), Søren Wærenskjold (Joker Fuel Of Norway) en Jonas Rutsch (Lotto-Kernhaus), die afgelopen zondag nog de prestigieuze Kattekoers (Gent-Wevelgem voor beloften) op zijn naam schreef.


Sterrenverdeling

***** Ben Hermans

**** Arthur Vichot, Maurits Lammertink

*** Oscar Riesebeek, Andrea Pasqualon, Justin Jules

** Jérôme Baugnies, Quentin Pacher, Connor Swift, Mikhail Raïm, Alexander Kamp


TV

L1 TV schenkt ruim aandacht aan de Volta Limburg Classic. Vanaf 11.00 uur komt de Limburgse regionale omroep met een uitgebreide voorbeschouwing. Aansluitend wordt de start live uitgezonden. Vanaf 14.45 uur is de finale van de koers rechtstreeks te volgen via L1. Het commentaar wordt verzorgd door Sander Kleikers en Aart Vierhouten.

De start van de Volta Limburg Classic is gepland om 12.10 uur. Rond 17.00 uur zal er gefinisht worden.


Weersverwachting 

Zoals het er nu naar uitziet, zijn de weergoden de Volta Limburg Classic gunstig gezind. Het wordt een droge, zonnige dag. De temperatuur zal een graad of zestien bedragen, terwijl de wind uit het westen slechts matig aanwezig zal zijn.

 

 

Geschreven door Max van den Boorn

 

Gepubliceerd op 04-04-2019

En na de wedstrijd?

Er warmpjes bijzitten met Volta Limburg