DE HEL VAN HET MERGELLAND

Volta Limburg Classic

NIeuws

Voorbeschouwing Volta Limburg Classic Dameskoers 2019

 

Naast de mannen, komen morgen ook de dames in actie tijdens de Volta Limburg Classic. Het wordt alweer de derde editie van deze vrouwenkoers. De twee voorgaande draaiden uit op een waar spektakelstuk. De verwachting is dat we ook dit jaar een boeiende race zullen krijgen. Een vooruitblik.


Historie

In 2017 won Carol-Ann Canuel de eerste Volta Limburg Classic Dameskoers. Vorig jaar toonde Belle de Gast zich de sterkste. Samen met Jip van den Bos en Roos Hoogeboom ontsnapte ze halverwege de race uit het peloton. Het drietal reed vervolgens in vliegende vaart naar finishplaats Eijsden, waar De Gast haar medevluchters klopte in een spannende sprint. Van de Bos werd tweede, Hoogeboom legde beslag op de derde plek.  


Parcours

Aan het parcours van de dameswedstrijd (113 kilometer lang) is ten opzichte van vorig jaar niets veranderd. Het startschot wordt gegeven om half één ’s middags, een half uurtje na de neutrale start van de herenwedstrijd. Dat zal gebeuren in de Diepstraat in Eijsden, waar rond kwart voor vier de finish zal zijn. Het eerste deel van de race kenmerkt zich door een aanloopfase van 32 kilometer met vijf beklimmingen. Daarna fietst het peloton vier ronden door Gronsveld, Sint Geertruid en Eijsden. In elke lus zijn twee heuvels opgenomen: de Savelsbosweg en de helling van Moerslag. Beide klimmetjes moeten in totaal vijf keer bedwongen worden. Ten slotte wacht er nog een lokale ronde van zes kilometer in en rond Eijsden. (Klik hier voor een gedetailleerde routebeschrijving)

Nieuw is de invoering van de Rabobank Bergprijs. In totaal zullen er op zeven beklimmingen (Bemelerberg, Bronckweg en 5x Moerslag) punten te verdienen zijn voor het bergklassement.

Favorieten en outsiders (vergeet niet: het aanduiden van favorieten en outsiders is, net als het geven van de sterren, altijd een gokje. Pin ons er dus niet op vast!) 

Als we naar het (internationale) deelnemersveld kijken, kunnen we concluderen dat het peloton is op te delen in twee groepen: de voltallige ploegen en de individuele rensters. Laten we beginnen met de voltallige ploegen, waarvan verreweg het grootste deel uitkomt op clubniveau. Dit zijn overwegend teams met jonge talenten, die in de Volta Limburg Classic een unieke kans krijgen zich te meten met (ervaren) rensters van het hoogste niveau. Waartoe deze dames in staat zijn, is nog maar de vraag, maar dat ze zich willen tonen, dat staat vast.


Een formatie die wél op het hoogste niveau acteert, is Parkhotel Valkenburg, dat met Belle de Gast de titelverdedigster in de gelederen heeft. Bovendien beschikt deze Limburgse ploeg over Lorena Wiebes. De 20-jarige sprintsensatie rijgt met ogenschijnlijk gemak de ene na de andere zege aan elkaar. Ook op het allerhoogste podium toont Wiebes zich met regelmaat. De voorbije maand won ze Nokere Koerse en eindigde ze als tweede in Gent-Wevelgem en de Driedaagse Brugge-De Panne. In 2018 werd Wiebes vierde in de Volta Limburg Classic. Dit jaar wil ze een gooi doen naar de zege. Twee andere grote talenten die in het shirt van Parkhotel Valkenburg fietsen, zijn Demi Vollering en Sylvie Swinkels. Kunnen zij zich morgen onderscheiden?


Door naar de ploegen die op clubniveau acteren. Bij de dames van Jos Feron Lady Force is het uitkijken naar voormalig Belgisch kampioene Kaat Hannes (verleden jaar zesde). MEXX-Watersley gokt op Amanda Jamieson, Biehler schuift Roos Hoogeboom (derde in 2018) naar voren en Health-Mate heeft Lara Defour (negende in 2018) en Christina Perchtold als speerpunten. Ook in de gaten houden: Kirsten Peetoom van Restore.


Om het verhaal over de clubteams af te ronden, nog een paar grote talenten om nauwlettend te volgen: Rogelli-Gyproc-trio Rozemarijn Ammerlaan (wereldkampioene tijdrijden bij de junioren), Catalijne Hoogwerf (Nederlands kampioene bij de junioren) en Britt Knaven (inderdaad, de dochter van oud-topcoureur Servais Knaven), Eva Bijwaard (Swabo), Amber van der Hulst (Jan van Arckel) en Anne-Sophie Harsch (Andy Schleck Cycles)


Veel andere favorieten en outsiders moeten we zoeken in de groep van individuele rensters. Al moeten we daar wel een kleine kanttekening bij plaatsen, want hoewel deze dames als individuen op de startlijst staan, zullen de meesten toch beschikken over een aantal ploeggenotes. Zo ontstaan er dus enkele ‘mini-teams’. Eén daarvan is Sunweb, dat met Pernille Mathiesen (voormalig Europees kampioene bij de beloften, ook in de tijdrit), Juliette Labous, Susanne Andersen, toptalent Pfeiffer Georgi (winnares Watersley Ladies Challenge 2018) en Janneke Ensing vijf sterke rensters afvaardigt. Ensing mogen we gerust bestempelen als één van de topfavorieten. De voorbije seizoenen behoorde ze in grote koersen als de Amstel Gold Race, Gent-Wevelgem, Strade Bianche, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik tot de beteren van het peloton. Ensing zal baat hebben bij een harde wedstrijd. Op de meet afstevenen met rappe dames, zoals Lorena Wiebes, in het wiel, is dan ook geen optie. Slaagt Sunweb erin om de race op een uitputtingsslag uit te laten draaien? 


Ook Boels-Dolmans is met een kleine, maar kansrijke delegatie van de partij. Katharine Hall maakte de voorbije seizoenen indruk door meerdere Amerikaanse rittenkoersen op haar naam te schrijven. Ook kwam Hall uitstekend voor de dag in sterk bezette wedstrijden als de Ronde van de Ardèche en La Course, waarin ze knap zevende werd. Skylar Schneider is eveneens een renster om niet uit het oog te verliezen. Zij eindigde in 2018 als vijfde in de Volta Limburg Classic, een eindklassering die ze graag wil verbeteren. 


Namens Lotto-Soudal staan Danique Braam en Chantal Hoffmann op de deelnemerslijst. Pauliena Rooijakkers houdt in haar eentje de eer van CCC-Liv hoog. Opvallend is dat Rooijakkers niet alleen op de weg goed presteert, maar ook in het strandracen. In die discipline is de Limburgse meervoudig Nederlands en Europees kampioene. 


Tot slot is er in deze voorbeschouwing een speciale vermelding voor Desiree Liegeois van S-Bikes Bohdi. Voor haar is de Volta Limburg Classic een thuiskoers. En ja, dat mag u vrij letterlijk nemen. Liegeois komt uit Eijsden en is woonachtig in de Diepstraat, pal aan de finish. 


Sterrenverdeling

***** Lorena Wiebes

**** Janneke Ensing,  Katharine Hall

*** Belle de Gast, Kaat Hannes, Skylar Schneider

** Roos Hoogeboom, Pauliena Rooijakkers, Susanne Andersen, Juliette Labous  

 

TV

Bijzonder is dat de dames- én herenkoers ook dit jaar weer samen te zien zullen zijn op L1 TV. Er zal in deze unieke live-uitzending voortdurend geschakeld worden tussen beide wedstrijden, zodat de kijkers niets hoeven te missen. Het commentaar bij de beelden wordt verzorgd door Sander Kleikers en Aart Vierhouten.

 

Weersverwachting  

Zoals het er nu naar uitziet, zijn de weergoden de Volta Limburg Classic gunstig gezind. Het wordt een droge, zonnige dag. De temperatuur zal een graad of achttien bedragen, terwijl de wind uit het westen slechts matig aanwezig zal zijn.Geschreven door Max van den Boorn 

 

 

 

Gepubliceerd op 05-04-2019

En na de wedstrijd?

Er warmpjes bijzitten met Volta Limburg