Steile heuvels, oogstrelende vergezichten, passages door pittoreske dorpen en fietsen over wegen waarop eindeloos veel wielergeschiedenis is geschreven; de toertocht van de Volta Limburg Classic heeft het allemaal. Ieder seizoen zijn er heel wat wielerliefhebbers die deze tocht per se willen rijden en dat zal in 2021 (bij de 10e editie!) niet veel anders zijn.

Voor velen is de Volta Limburg Classic dé opener van het toertocht-seizoen. Een perfect moment om al vroeg in het seizoen je goede conditie aan je fietsmaten te tonen. Of juist een uitgelezen kans om je vorm nog wat aan te scherpen, misschien wel met het oog op de toertocht van de Amstel Gold Race, waar de Volta Limburg Classic natuurlijk een prima voorbereiding op is. Of gewoon een uitstekende gelegenheid om in het begin van de lente een mooie, goed verzorgde en sfeervolle toertocht te rijden. Bovendien een toertocht waarbij je niet alleen over de bekende wegen van Limburg rijdt, maar ook de onbekende ‘pareltjes’ in het Heuvelland en de Belgische Voerstreek ontdekt.

Er zijn vier verschillende afstanden waaruit je kunt kiezen:

65 kilometer
Wil je rustig starten aan het nieuwe seizoen, maar wil je stiekem toch al eens je conditie testen, zonder meteen in de buurt van de 100 kilometer-grens te komen? Dan is deze route geknipt voor jou! Een ronde van 65 kilometer waarin acht beklimmingen, 1090 hoogtemeters en één bevoorradingspost zijn opgenomen.

Vanuit Eijsden gaat het in noordelijke lijn richting Cadier en Keer, om dan via Margraten, Banholt en Hoogcruts in zuidoostelijke richting naar Slenaken af te buigen. Na een uitstapje naar de Voerstrek gaat het via Noorbeek, Mheer en Mesch terug naar Eijsden. Onderweg kom je enkele fraaie hellingen tegen, waaronder Volta Limburg Classic-klassiekers als Berghuizen, Krindaal, het Mheerelindje en de Loorberg.

90 kilometer
Vind je 65 kilometer te weinig, maar heb je nog niet de conditie om meer dan honderd kilometer over geaccidenteerd terrein te fietsen? Dan is deze route, met een lengte van 90 kilometer, ideaal. Uitdagend, maar niet té zwaar. Een rit met elf hellingen, 1590 hoogtemeters en twee bevoorradingsposten.

Deze route volgt grotendeels het 65 kilometer-traject, maar verschilt in de extra lus door de gemeente Gulpen-Wittem en Vaals. Een mooi rondje, waarin onder andere de Gulperberg, Kleebergerweg en Vijlenberg zitten. Net als in de drie andere routes, is in de 90 kilometer-ronde de Hackerboschweg opgenomen, een prima, voor sommigen nog onbekend alternatief voor de Bemelerberg, die een steenworp verderop ligt.

120 kilometer
Wil je een tocht van meer dan honderd kilometer rijden, maar acht je de 150 kilometer-route net iets te zwaar? Dan kan deze route uitkomst bieden! Alles bij elkaar 120 kilometer lang, met 17 beklimmingen, 1800 hoogtemeters en twee bevoorradingsposten. Ook deze lus gaat niet helemaal tot aan het Drielandenpunt, maar kent (in tegenstelling tot de 90 kilometer-route) wel een extra rondje vanuit Gulpen richting plaatsen als Eys, Trintelen, Schin op Geul, Simpelveld en Wahlwiller. Ook in deze omloop zitten enkele zware beklimmingen verstopt, met onder meer de Loorberg, Gulperberg, Eyserweg, Fromberg en Rue de Beusdael.

Fiets je deze route, zal je onderweg enkele klimmetjes voorgeschoteld krijgen die je misschien nog niet kent. Denk daarbij de Ribbelheideweg, de Karstraat en de Zwarte Brugweg, die leidt over een bruggetje waar het Miljoenenlijntje (een spoorweg uit het mijnverleden, nu een toeristische attractie) onderdoor loopt.

150 kilometer
Houd jij van een lange, zware en uitdagende ronde? Gaat jou wielerhart sneller kloppen in de wetenschap dat er stevige kuitenbijters op je route liggen? Dan is dit een uitermate interessante rit voor jou! 150 kilometer lang bikkelen dwars door het Heuvelland; van de Maasvlakte tot het Drielandenpunt in Vaals, dat beklommen wordt via de Belgische kant. Die klim heeft de Route des Trois Bornes en speelde de voorbije jaren een prominente rol in de Hammer Series Limburg in Vaals. Vervolgens gaat het via de Epenerbaan, Rue de Beusdael en de Kloosterhofstraat richting de derde en laatste verzorgingspost in Remersdaal, om daarvandaan met een laatste krachtinspanning naar de aankomst in Eijsden te vlammen.

Er zijn twee nieuwe hellingen aan de 150 kilometer-route toegevoegd. Te beginnen met de Doodeman, het minder bekende ‘broertje’ van de Keutenberg. Daarom ook minder fraai? Zeker niet! De Doodeman is een uiterst venijnige helling, met stijgingspercentages van boven de 15%. Verzuring in de kuiten gegarandeerd!

Dan is er nog de Dikkebuiksweg in Wijlre. Een helling die niet alleen een bijzondere naam draagt, maar ook opvalt vanwege z’n onregelmatige stijgingspercentages. Een verraderlijke heuvel, die makkelijker oogt dan ’ie in werkelijkheid is. Eenmaal boven geniet je overigens van een schitterend uitzicht over het Zuid-Limburgse Heuvelland.

In totaal zitten er 21 beklimmingen (onder andere de Loorberg, Gulperberg, Eyserweg, Fromberg) en 2500 hoogtemeters in deze route, die wederom een exclusief karakter zal hebben. Het maximale aantal deelnemers voor de 150 kilometer-route is gelimiteerd tot 500. Wees er dus snel bij met inschrijven! Bovendien ontvangen de rijders van deze afstand bij de tweede verzorgingspost exclusief een energiegelletje.

Vlaai!
Iedere deelnemer krijgt, voorafgaand of na afloop van zijn/haar tocht, een lekker stuk Limburgse vlaai aangeboden. Het stuk vlaai is te verkrijgen bij de start/finish locatie aan de Vroenhof in Eijsden.