Bewonersbrief Eijsden

Met uw medewerking zorgen wij samen voor een geslaagde Volta Limburg Classic

Beste bewoners en ondernemers,

Het Volta Limburg Classic weekend staat steevast in de agenda’s voor het eerste weekend van april, echter zowel in 2020 als in 2021 ging er een streep door als gevolg van de beperkingen rond Covid-19. In het voorjaar hebben we besloten te kijken naar een alternatieve datum en zijn zo uitgekomen bij het weekend van 17 en 18 juli. Op zaterdag 17 juli is het aan de toertocht deelnemers om te gaan genieten van een uitdagend parcours in deze regio. Zondag 18 juli is gereserveerd voor zowel de dames- als de herenwedstrijd.

Het organiseren van dit tweedaags evenement levert uiteraard ook enige beperkingen op daar waar het gaat over bereikbaarheid en parkeren. Als organisatie stellen we alles in het werk om de hinder zoveel mogelijk te beperken.

Vanwege de beperking rond Covid-19 worden alle onderdelen van het evenement in de open lucht georganiseerd. Dat geldt uiteraard voor het fietsen, maar ook voor het inschrijven van de toertocht, de (beperkte) ontvangst van de sponsoren, etc.

Op vrijdag wordt op de Vroenhof vanaf 13.00uur een tent opgebouwd. Vanaf 16.00uur zullen de eerste toertocht deelnemers hun startnummer komen ophalen. Dat betekent overigens niet dat de Vroenhof geheel is afgesloten, maar wel dat het aantal beschikbare parkeerplaatsen beperkter zal zijn.

Na het sluiten van restaurants en overige horeca op vrijdagavond wordt de Vroenhof wel geheel afgesloten en kan er niet meer worden geparkeerd. De nieuwe parkeerplek aan de Stiegel is een goed alternatief voor de momenten dat de Vroenhof afgesloten is.

Op zaterdag 17 juli is de Vroenhof het vertrekpunt voor de toertocht. De deelnemers worden in Oost-Maarland opgevangen en geleid naar de Trichterweg waar geparkeerd kan worden. Daarna kunnen ze op de Vroenhof Corona-proof inschrijven en vertrekken. De deelnemers vertrekken richting Diepstraat via de Sint Christinastraat en de Spauwenstraat. Hierdoor blijft de Kerkstraat vrij voor verkeer én parkeren. Bij terugkomst bereiken de deelnemers de Vroenhof via de Spriemenstraat. Ze pikken dan hun medaille op en kunnen vervolgens gebruik maken van de horeca faciliteiten op het plein of huiswaarts keren. De start van de toertocht ligt tussen 8:00u en 10:00u en aankomst tussen 13:00u en 18.00u. Om zoveel mogelijk risico’s te vermijden hebben wij als organisatie het aantal deelnemers gemaximaliseerd op 1.500. Alleen de Vroenhof is afgesloten, de overige straten blijven beschikbaar voor het verkeer.

Op zondag 18 juli is het de beurt aan de wedstrijdrijders. De dames en heren vertrekken vanaf de Diepstraat en zullen daar ook finishen. De opbouwwerkzaamheden van start/finish en de TV compound starten reeds zaterdag vanaf 10.00uur. Hierdoor geldt er een parkeerverbod in de Diepstraat tussen Kerkstraat en Schoolstraat en de Prins Bernhardstraat tussen Schoolstraat en Urselinestraat. Vanwege de live TV uitzending is tevens vanaf zaterdag 10.00uur de Wilhelminastraat tussen de Kletenborg en de Diepstraat afgesloten voor verkeer.

De Vroenhof blijft op zondag afgesloten voor de inrichting van een “VIP-dorp”. De finish van de dames wedstrijd is gepland rond 15:00u en de herenwedstrijd rond 16:00u. Om 16:30u is de huldiging van de winnaars gepland, zodat om 17:00u de Diepstraat weer kan worden vrijgegeven. Op zondag is er een parkeerverbod in de Monseigneur Nolenstraat, het Veldje, de Prins Bernhardstraat, de Diepstraat en de Spauwenstraat, alsook de gehele Trichterweg. Ook geldt er vanwege de passages van het peloton op zondag tussen 10.00uur en 17.00uur een parkeerverbod op de Steegstraat en de Graaf de Geloeslaan en een gedeelte van de Kapelkesstraat en De La Margellalaan.

De mensen die worden gehinderd door de parkeerverboden zouden wij willen vragen bijvoorbeeld gebruik te willen maken van de nieuw aangelegde parkeerplaats aan de Stiegel, maar ook van nabij gelegen parkeerplaatsen bij Station, Cultureel Centrum of voor de zondag bij het winkelcentrum. Het verzoek is om niet te parkeren in de Kerkstraat; we willen de ondernemers in de Kerkstraat zoveel mogelijk ontzien. Let op! De Kerkstraat is een blauwe zone. De winkels in het centrum van Eijsden zijn die dag bereikbaar. Alleen gedurende de passages van de Volta Limburg Classic kan er sprake zijn van enige hinder. Deze zal niet meer dan enkele minuten duren. Op diverse plaatsen in het centrum van Eijsden helpen verkeersregelaars u met het zoeken naar een parkeerplaats en eventueel een alternatieve route.

Publiek langs het parcours is toegestaan. Hierbij blijft de 1,5 meter richtlijn van kracht! In de laatste 200 meter voor de finish en 100 meter na de finish is het verplicht een mondkapje te dragen in verband met de veiligheid van de deelnemers en het aanwezige publiek. Dit in overeenstemming met de internationaal geldende richtlijnen van de UCI.

De Volta Limburg Classic wordt zondag 18 juli live uitgezonden op L1 Televisie. De uitzending van L1 duurt ongeveer de hele dag en begint omstreeks 10.00u met de presentatie van de teams in de Diepstraat en eindigt met zowel de finish van de dames als de heren omstreeks 16.30u.
Hopelijk kunnen we op uw medewerking rekenen en gaan we een mooi wielerweekend tegemoet in Eijsden en de regio!

Bestuur Stichting Organisatiecomité Hel van het Mergelland

Voor meer informatie kunt u terecht op www.voltalimburgclassic.nl of kunt u contact opnemen middels Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 043-2030015