Hotspots

Steile hellingen, technische afdalingen, het eindeloze draaien en keren; de Volta Limburg Classic wordt ieder jaar verreden op een loodzware omloop. En dat zal deze keer niet anders zijn. Onderweg passeert de koers zó veel mooie plekken, dat het bijna ondoenbaar is ze allemaal te onthouden. Dat begrijpen we maar al te goed. Daarom hebben we een lijstje met hotspots voor je samengesteld. Stuk voor stuk belangrijke en attractieve passages op de route van de Volta Limburg Classic. 

Loorberg (SLENAKEN)

De koers is amper vijftig minuten oud, de kopgroep heeft zich waarschijnlijk al gevormd en het peloton heeft al zeven beklimmingen achter de kiezen, wanneer de Loorberg opdoemt. Een brede, goed geasfalteerde klim, die geen forse stijgingspercentages kent; een walhalla voor de toerfietser, dus. Maar zodra deze heuvel in wedstrijdverband wordt beklommen, kun je vuurwerk verwachten. Zoals in de Volta Limburg Classic van 2012, toen Nederlands kampioen Pim Ligthart de koers hier openbrak. Natuurlijk is de Loorberg een bekende naam in het internationale peloton, aangezien de beklimming ieder jaar wordt opgenomen in de Amstel Gold Race. Zelfs de Tour de France deed deze befaamde helling ooit aan. Dat was in 2006, toen de Ronde van Frankrijk door een kolkend
Zuid-Limburg trok, om uiteindelijk te finishen in Valkenburg.

camerig zuid (epen)

Het golvende, schilderachtige landschap waar je doorheen fietst, het prachtige panorama op de top, de haarspeldbochten onderweg; het beklimmen van de Camerig doet je in Zuid-Frankrijk wanen. Deze helling doemt al vroeg in de wedstrijd op en zal zodoende geen beslissende rol spelen in het verloop van de Volta Limburg Classic. Wel is het, mede dankzij de beeldschone omgeving, een uitstekende plek om naar de koers te kijken. 

LOCATIE OP KAART


gulperberg-oost (gulpen)

Van grote afstand kun je hem al zien liggen: de beruchte Gulperberg. Een akelig steil stuk asfalt dat zich een weg baant tussen de vredige weilanden. Zodra je aan de voet van de klim bent, moet je onmiddellijk naar de kleinste versnelling schakelen. Dan begint het afzien. Staand op de pedalen zwoegt het peloton hier tergend traag naar boven. Ideaal dus om de renners van dichtbij aan te moedigen. Ze zullen je steun hard nodig hebben, want de Gulperberg is een kuitenbijter in zijn zwaarste soort.

LOCATIE OP KAART

koning van spanje (gulpen)

De heuvel met de mooiste naam van allemaal: de Koning van Spanje. Deze historierijke helling is niet heel steil, maar zou, samen met de Gulperberg, weleens een cruciale rol kunnen vervullen in de Volta Limburg Classic van dit jaar. Na de derde en laatste passage over de Koning van Spanje is het nog ruim veertig kilometer tot de finish. Valt hier de beslissende slag of houden de favorieten de kaarten nog even tegen de borst? Het laatste uur van de koers is met zeven beklimmingen immers nog zwaar genoeg.  

LOCATIE OP KAART

mheerelindje (noorbeek)

Kort maar krachtig, zou je het Mheerelindje best mogen typeren. Slechts een paar honderd meter lang, maar wel verschroeiend steil. Van een flitsende tempoversnelling zal dankzij de aanzienlijke hellingsgraad geen sprake zijn; hier zullen de renners zich met pijn in de kuiten naar de top moeten hijsen. Na de laatste doortocht over het Mheerelindje, is het nog slechts twintig kilometer tot de aankomst in Eijsden. Eenmaal boven volgt onmiddellijk de afzink richting de dorpskern van Mheer. Wie waagt zich aan een demarrage? 

LOCATIE OP KAART

moerslag

Na de vliegensvlugge afzink van de Bukel, vliegen de renners de laatste helling van de dag op. Deze heuvel, waarvan de weg door het landelijk gelegen Moerslag slingert, is kort, maar venijnig. Bovendien is de helling van Moerslag de laatste kans om bergop het verschil te maken. Vervolgens gaat het via de afdaling van de Mescherberg in vliegende vaart richting finishplaats Eijsden, waar na het passeren van de aankomst nog één lokale ronde van zes kilometer wacht.

In de dameskoers vervult de helling van Moerslag de rol van mede-scherprechter. In de finalelussen van de vrouwenwedstrijd zijn namelijk twee beklimmingen opgenomen: de Savelsbosweg en de heuvel in het pittoreske Moerslag. De helling van Moerslag is kortom een prima plek om van het Volta Limburg Classic-spektakel te genieten.

LOCATIE OP KAART